De Panama Papers hebben de strijd van de Belastingdienst tegen belastingontduiking en belastingontwijking nog verder geïntensiveerd. Als u eigenaar bent van een – niet in uw belastingaangite(n) opgegeven- bankrekening, brievenbusfirma of offshorebedrijf in een of meerdere exotische belastingoorden (zoals de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, de Seychellen, Panama, de Bermuda’s of de Bahama’s) is de kans groot dat de fiscus u op het spoor komt. Indien dit het geval is, hangt u een boete van maximaal 300% boven het hoofd en mogelijk strafrechtelijke vervolging.
Als nog aangifte doen om 300% boete te voorkomen
U kunt dit voor komen door binnen zo kort mogelijke termijn alsnog openheid van zaken te geven aan de Belastingdienst. Indien de fiscus nog niet op de hoogte is, kunt u hiervoor nog gebruik maken van de inkeerregeling. Ook dan geldt hoe eerder hoe beter; tot 1 juli 2016 betaalt u 60% boete, daarna 120%. Heeft u het vermoeden dat de fiscus reeds op de hoogte is van uw constructie, dan adviseren wij u toch op eigen initiatief alsnog aangifte te doen. Dit kan namelijk gelden als verzachtende en boete verminderende omstandigheid. Door de Panama Papers is een behoorlijk aantal namen van eigenaren bekend geworden en op 9 mei 2016 is een deel van de gegevens in de Panama Papers in de vorm van een uitgebreide database gepubliceerd.
Advies en begeleiding
Voor vragen kunt u contact met ons opnemen. Wij hebben veel ervaring met advies en begeleiding bij de inkeerregeling en onderhandelingen met de fiscus over uw Verklaring Buitenlands vermogen.
Belastingontwijking versus belastingontduiking
Mocht u als eigenaar een dergelijke constructie gebruikt hebben om inkomsten of verdiensten fiscaal voordelig maar doorgaans legaal weg te zetten, dan is er sprake van belastingontwijking. U heeft in dat geval alles in uw aangiften vermeld. Heeft u dit niet gedaan, dan heeft u geld weggesluisd en verborgen en is er sprake van belastingontduiking.